Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους σημαντικότερους ενδοκρινείς αδένες αφού έχει άμεση σχέση με την κανονική ανάπτυξη του σώματος

Στον άνθρωπο βρίσκεται στον λαιμό μπροστά από την τραχεία και δομείται από σφαιρικά κυστίδια, τα οποία είναι γεμάτα από το κολλοειδές (= πρωτεϊνικό υλικό / ομοιόμορφο διαυγές υγρό).

Τα κυστίδια σχηματίζονται από μια στιβάδα επιθηλιακών κυττάρων. Από αυτή τη στιβάδα εκκρίνονται ορμόνες, η θυροξίνη (Τ4) και η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) , προς τη κυκλοφορία του αίματος.

Η παραγωγή και η έκκριση των ορμονών αυτών ρυθμίζεται από μια άλλη ορμόνη, η οποία εκκρίνεται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης και ονομάζεται θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH). Η αύξηση της ποσότητας της θυροξίνης (Τ4) στο αίμα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα με τρόπο που μειώνει το ρυθμό έκκρισης της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH). Αυτή με τη σειρά της μειώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και κατά συνέπεια  την έκκριση της θυροξίνης (Τ4). Σε αντίθετη περίπτωση η μείωση του ποσού της θυροξίνης στο αίμα οδηγεί στην υπερλειτουργία του πρόσθιου λοβού της υπόφυσης και την υπερέκκριση θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) και επομένως την αύξηση της παραγωγής και έκκρισης της θυροξίνης (Τ4)

Οι θυρεοειδικές ορμόνες (Τ3,Τ4) είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία άλλων ορμονών. Μια από τις βασικότερες φυσιολογικές επιδράσεις τους είναι η αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και της θερμογένεσης στους περισσότερους ιστούς του σώματος (πχ επίδραση στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών).

Επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της γενικότερης διαδικασίας της αύξησης και της ανάπτυξης των ιστών και είναι απαραίτητες για την ωρίμανση του νευρικού συστήματος κατά την εμβρυική ανάπτυξη.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

1. Αυξάνουν την κατανάλωση του οξυγόνου και επομένως το βασικό μεταβολισμό

2. Συμμετέχουν στην αάπτυξη του σώματος

3. Βοηθούν στην αποβολή του ύδατος και των αλάτων

4. Ελαττώνουν τα λιπίδια του αίματος και κυρίως τη χοληστερίνη

5. Αυξάνουν την απορρόφητική ικανότητα του γαστρεντερικού σωλήνα και ειδικότερα όσον αφορά τη γλυκόζη

6. Αυξάνουν τον μεταβολισμό των πρωτείνικών και επομένως και την αποβολή απο τα νεφρά των αζωτούχων ουσιών

7. Αυξάνουν την καρδιακή λειτουργία

8. Διεγείρουν το κεντρικό νευρικό συστημα

9. Αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού απέναντι στην αδρεναλίνη

10. Αυξάνουν την παραγωγή των γοναδοτρόπων ορμονών (FSH, LH)

11. Αυξάνουν την παραγωγή και την έκκριση του γάλακτος και προκαλούν διόγκωση των μαστών

12. Αναστέλλουν την εκκριση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια Κειμένου: Βίκυ Χαντζάκου

Πτυχιούχος Φυσικών Επιστημών- Τακτικό Μέλος ΕΕΦ

Πηγή:- Γενετική- Τόμος Β' (Φυσιολογία)/ Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

-Ανατομία-Φυσιολογία/ Τεχνικά επαγγελματικά εκπαιδευτήρια Β' Τάξη 1ου Κύκλου