• Παλεύοντας να νιώσω σαν «γυναίκα».

  Η υπογονιμότητα και οι πολυκυστικές ωοθήκες με έχουν κάνει και νιώθω σαν θυμωμένος έφηβος και άντρας... όχι γυναίκα.

 • Κρατώντας το κεφάλι ψηλά

  Θα συνεχίσω να προσπαθώ και δεν θα τα παρατήσω. Ξέρω πως αν συνεχίσω να έχω πίστη, τα χρήματα για την θεραπευτική αγωγή κάπου θα βρεθούν. .

 • Νιώθω στεναχώρια…

  Βίωσα όλα τα συναισθήματα, πλην αυτού που λαχταρούσα περισσότερο, την αποδοχή. Δεν έχω φτάσει σε αυτό το σημείο εδώ και 17 χρόνια, όσο δηλαδή έχει διαρκέσει και η διαδρομή μας προς την δημιουργία μιας οικογένειας.

 • Στείρα και όχι «χωρίς παιδί»

  Κανείς δεν φαίνεται να είναι σε θέση να καταλάβει πως ενώ λατρεύω τον θετό μου γιο, παραμένω η «στείρα».

 • Πόνος και Θλίψη

  Προσπαθούμε να κάνουμε παιδί εδώ και δέκα χρόνια, έχω πολυκυστικές ωοθήκες. Οι φίλοι μας και τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών μας αποκτάνε τα δικά τους παιδιά ξανά και ξανά.

 Fb: @mystikipyli
Twitter: @mystikipyli

mitrotita.gr

Υπογόνιμες σκέψεις...

 

 

 

 

 

 

    Η Υπόφυση είναι μια μικρή πολύπλοκη δομή που εκκρίνει εννέα διαφορετικές ορμόνες, κάποιες από τις οποίες ρυθμίζουν τη λειτουργία άλλων ενδοκρινών αδένων. (πχ. Θυρεοειδή αδένα, φλοιό επινεφριδίων, γονάδες)

 

 

Η Υπόφυση βρίσκεται στη βάση του υποθαλάμου και το σχήμα της μοιάζει σαν διπλό αμύγδαλο. Αποτελείται από δυο μέρη:  τον οπίσθιο λοβό της ή νευροϋπόφυση  και τον πρόσθιο λοβό ή αδενοϋπόφυση.

Οι ορμόνες που εκκρίνονται από την νευροϋπόφυση είναι:

·Η αντιδιουρητική ορμόνη (ADH) ή βαζοπρεσίνη

·Η οξυτοκίνη

Η αντιδιουρητική ορμόνη (ADH) και η οξυτοκίνη είναι πεπτίδια που αποτελούνται από εννέα αμινοξέα. Η δομή του καθενός διαφέρει μόνο κατά δυο αμινοξέα. Η φυσιολογική τους δράση όμως είναι τελείως διαφορετική.

Η δράση της αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH) εντοπίζεται στο νεφρό. Ελέγχει την επαναρρόφηση του νερού από τα νεφρικά σωληνάρια. Επιπροσθέτως προκαλεί σύσπαση ή χαλάρωση ορισμένων λείων μυών (όταν χορηγούνται μεγάλες ποσότητες) και αυξάνει την πίεση του αίματος. Ωστόσο, ένα μέρος της ορμόνης απελευθερώνεται  άμεσα στον εγκέφαλο όπου παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου.

Όταν κάποιος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών αναστέλλει την έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη  παραγωγή ούρων. Περαιτέρω συνέπειες είναι η ξηρότητα του στόματος και η έντονη αίσθηση της δίψας .

Η οξυτοκίνη δρα στο λείο μυ των αγωγών του μαστικού αδένα και στη μήτρα. Η δράση της οξυτοκίνης στο μαστικό αδένα έχει ως αποτέλεσμα τη σύσπαση του και την εξώθηση του γάλακτος κατά τον θηλασμό. Στη μήτρα προκαλεί συσπάσεις κατά τον τοκετό. Ο ερεθισμός της θηλής κατά το θηλασμό, ο ερεθισμός του τραχήλου της μήτρας ή η συνουσία είναι τα βασικά ερεθίσματα για την έκκριση της οξυτοκίνης.

Η αδενοϋπόφυση  περιλαμβάνει ενδοκρινή κύτταρα. Τα ενδοκρινή κύτταρα συνθέτουν, αποθηκεύουν και εκκρίνουν έξι διαφορετικές ορμόνες ,οι οποίες απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος δρώντας σε περιφερειακούς ιστούς- στόχους. Καθεμία από αυτές τις έξι ορμόνες εκκρίνεται από διαφορετικού τύπου ενδοκρινή κύτταρα και έχει καθορισμένη δράση.

Από την αδενοϋπόφυση εκκρίνονται οι εξής ορμόνες:

·Κορτικοτρόπος Ορμόνη (ACTH)

·Θυρεοτρόπος Ορμόνη (TSH)

·Ωοθυλακιοτρόπος Ορμόνη  (FSH)

·Ωχρινοποιητική Ορμόνη(LH)

·Αυξητική  Ορμόνη (GH)

·Προλακτίνη (PRL)

 

 

 

Επιμέλεια Κειμένου:

Χαντζάκου Βασιλική

Πτυχιούχος Φυσικών Επιστημών

 

Πηγή: Βιβλίο Γεντικής-Τόμος Β' (Φυσιολογία) Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

 

 

Copyright © 2020 Μυστική Πύλη - mitrotita.gr Rights Reserved.
SlideBar

Τέλος συζήτησης

SlideBar