''Και τώρα τι κάνω; Η β χοριακή ήταν αρνητική και ήταν μόνο η πρώτη μου προσπάθεια…''

Σχεδόν πάντα το παραπάνω ερώτημα είναι αυτό που βασανίζει  πολλά ζευγάρια και κυρίως όλες εσάς τις μέλλουσες μανούλες. Η απογοήτευση είναι φανερή και κατανοητή όμως πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε για πόσα πράγματα έχουμε προσπαθήσει στην ζωή μας και δεν ήρθαν πότε τα αποτελέσματα που τόσο ελπίζαμε.Το γυναικείο φύλλο όμως είναι τόσο δυνατό που το κίνητρο κάθε γυναίκας να κρατήσει την συνέχεια της  στην ζεστή αγκαλιά της αξίζει περισσότερο από ένα κύκλο εξωσωματικής.

Ας μην σας κατακλύζει το συναίσθημα λοιπόν, και ας δούμε τους λόγους που δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα. Είναι πολλά εκείνα τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν….

Αρχικά  ας εστιάσουμε στο εαν έχετε δεχθεί σύμφωνα με το ιστορικό σας την σωστή φαρμακευτική αγωγή για την διέγερση των ωοθηκών, εάν το ενδομήτριο ήταν αρκετά ικανοποιητικό την στιγμή της εμβρυομεταφοράς και σε τι στάδιο γονιμοποίησης βρίσκονταν τα έμβρυα την ημέρα της εμβρυομεταφοράς.

Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό το  ερώτημα που μαστίζει τις περισσότερες γυναίκες και είναι εάν  έπρεπε να είχαν υποβληθεί σε υστεροσκόπηση πριν την προσπάθεια, γιατί πολλές είναι αυτές που αναρωτιούνται εάν ο λόγος που προτάθηκε από τον ιατρό τους ήταν κερδοσκοπικός.

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα μπορούν απαντηθούν, φυσικά εξατομικευμένα γιατί το κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό όπως και το ιστορικό κάθε γυναίκας. Μεγάλη έμφαση πρέπει να δώσουμε στο εάν έχει δοθεί από τον ιατρό ο απαιτούμενος χρόνος για μια συζήτηση παρουσία των εμβρυολόγων προκειμένου να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα. Η συζήτηση αυτή θα εξαφανίσει  όλες τις δεύτερες σκέψεις του ζευγαριού και θα ανοίξει το δρόμο για την δεύτερη προσπάθεια .

Πότε όμως μπορεί να γίνει η δεύτερη προσπάθεια;

Είναι σωστό να ακολουθηθεί το ίδιο πρωτόκολλο;

Πρέπει να γίνουν εξειδικευμένες εξετάσεις (π.χ. καρυότυπος ζεύγους, κυστική ίνωση, προεμφυτευτικός έλεγχος κ.λ.π.) πριν την επόμενη προσπάθεια; 

Είμαι βέβαιη ότι όλα τα παραπάνω  βομβαρδίζουν  τις σκέψεις σας !

Απαντώντας σας λοιπόν επιστημονικά, θα μπορούσατε εαν υπάρχει ιδιαίτερη ανυπομονησία να προσπαθήσετε με έναν φυσικό κύκλο αφού έχετε δεχθεί ήδη στον προηγούμενο κύκλο φαρμακευτική διέγερση.

Όμως ας εκλογικεύσουμε λίγο την κατάσταση…

Πόσο πραγματικά είστε έτοιμες ψυχολογικά για να δεχθείτε μια καινούργια προσπάθεια;

Από την εμπειρία μου θα σας συμβούλευα ότι η καθεμία ξεχωριστά πρέπει να σεβαστεί και αφουγκραστεί το σώμα της. Υπάρχει η ίδια κοινή ανάγκη μέσα σ ένα ζευγάρι … ’πότε από ζευγάρι θα γίνουμε γονείς;’ αλλά δεν πρέπει να παρασύρεστε. Δώστε λίγο χρόνο για να μεταβούν και οι ορμόνες άλλα και οι ωοθήκες στην φυσική  κατάσταση τους. Αυτό είναι και το ιδανικό χρονικό διάστημα για εσάς κυρίως αλλά και για τον σύντροφο σας για να ξεκινήσετε έναν καινούργιο κύκλο εξωσωματικής γιατί η φύση ξέρει... Αυτή την φορά χωρίς να έχετε το ίδιο άγχος, αφού μέσα σας ήδη υπάρχουν γερά θεμέλια, για να συμβιβαστείτε και να αντιμετωπίσετε την καινούργια πραγματικότητα.  

Συνοψίζοντας και γράφοντας καταρχήν ως γυναίκα προς γυναίκες και έπειτα ως μαία προς υποψήφιες μανούλες, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι μπορεί μελλοντικά να πρέπει να απαντήσω και εγώ στον εαυτό μου για τα παραπάνω ερωτήματα, από καρδιάς θα σας συμβούλευα αρχικά να κρατήσετε τα θετικά της αποτυχημένης προσπάθειας (αριθμός ωαρίων, γονιμοποιημένα ωάρια, ποιότητα σπέρματος κ.λ.π.) και φυσικά σεβόμενες τον εαυτό σας να είστε πεπεισμένες ότι ο ιατρός σας είναι ο κατάλληλος βάση των αναγκών σας.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να μην χαθείτε στις διαδικασίες και να μην ξεχνάτε ποτέ το λόγο για τον οποίο ξεκινήσατε … όλες εσείς μαζί και εγώ πάντα δίπλα σας.

 

 

Μητρογέωργου Ευαγγελία

Μαία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής