Η βισφενόλη Α είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, μια χημική ουσία που συναντάται στα περισσότερα πλαστικά που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια μιας τυπικής μέρας. Παρ’ όλα αυτά, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πως

η ουσία αυτή μπορεί να είναι εξαιρετικά βλαβερή για την υγεία μας, και ειδικότερα για την ανδρική και γυνακεία γονιμότητα.

Τι είναι η βισφενόλη-Α;
Η βισφενόλη Α, γνωστή και ως ΒΡΑ (bisphenol A), είναι μία χημική ουσία που συναντάται σε συγκεκριμένα πλαστικά και ρητίνες. Μπορεί να βρεθεί στα πάντα, από σωλήνες νερού μέχρι και στην εσωτερική επένδυση συσκευασιών φαγητού και αναψυκτικών μέχρι και στο θερμικό χαρτί που χρησιμοποιείται για τις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών. Οι χημικές της ιδιότητες προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, παρεμβαίνοντας στη σωστή λειτουργία των ορμονών, όπως κάνουν και τα οιστρογόνα στον άνθρωπο. Οι άνθρωποι εκτίθενται στην ΒΡΑ μέσω φαγητού ή ποτού που έχει έρθει σε επαφή με αυτήν, και ειδικότερα όταν ένα δοχείο για τρόφιμα που η εσωτερική του επένδυση έχει ΒΡΑ, έχει θερμανθεί. Η ΒΡΑ μπορεί τότε να περάσει στο φαγητό ή στο ποτό.

Πώς η ΒΡΑ επηρεάζει τη γονιμότητα;
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η ΒΡΑ μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από την ποιότητα του σπέρματος μέχρι την ωρίμανση των ωαρίων και συνδέεται με αυξημένα ποσοστά αποβολών. Αρκετές έρευνες σε ζώα έχουν δείξει τις βλαβερές επιδράσεις της ουσίας αυτής, όπως ανωμαλίες στις ωοθήκες, διαταραχή της φυσιολογικής ανάπτυξης των ωαρίων στα ποντίκια και γενετική υπογονιμότητα, η οποία περνάει στoυς απογόνους των τρωκτικών.
Mία έρευνα που έγινε το 2010 στην Κίνα, ανάμεσα σε άντρες που δούλευαν σε εργοστάσιο παραγωγής ΒΡΑ αποκάλυψε πως άντρες που είχαν εκτεθεί σε μεγάλο βαθμό στη ΒΡΑ ήταν πιο πιθανό να έχουν λιγότερες μετρήσεις σπέρματος, με λιγότερο ζωντανό σπέρμα και γενικότερα, χαμηλότερη ποιότητα. Έκθεση στη ΒΡΑ έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά αποβολών, που μπορεί να ειναι το αποτέλεσμα του πως η ΒΡΑ συνδέεται με χρωμοσωμικές ανωμαλίες σε ωάρια και σπέρμα. Μια έρευνα του 2013 αποκάλυψε ότι η BΡΑ συνδέεται και με την διαταραχή της ωρίμανσης των ωαρίων. Η ίδια έρευνα επίσης αποκάλυψε όττι η αυθόρμητη ενεργοποίηση αυξήθηκε ανάμεσα στα ωάρια που είχαν εκτεθεί στη ΒΡΑ, που σημαίνει ότι τα ωάρια ξεκίνησαν να συμεριφέρονται λες και είχαν γονιμοποιηθεί, ενώ δεν είχαν. Η αυθόρμητη ενεργοποίηση είναι μια αναπαραγωγική ανωμαλία.

Πώς μπορείς να αποφύγεις την έκθεση στην ΒΡΑ;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις την έκθεση στην ΒΡΑ είναι να αποφεύγεις να χρησιμοποιείς δοχεία που την περιέχουν. Για να καταλάβεις αν ένα πλαστικο δοχείο περιέχει την ουσία αυτή, αναποδογύρισε το και κοίταξε τον πλαστικό κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην από κάτω πλευρά (ένας αριθμός που περιβάλλεται από βέλη). Η ΒΡΑ βρίσκεται στα πλαστικά με τον αριθμό 7.  Παρ’ όλα αυτά, η ΒΡΑ απαντάται πολυ συχνά και στις εποξειδικές ρητίνες, που χρησιμοποιούνται για να επενδύσουν εσωτερικά κονσέρβες και μπουκάλια και κάτω από τα καπάκια αυτών, και αυτός ο πλαστικός αριθμός φυλάσσεται μόνο για το πλαστικό που χρησιμοποιείται για το ίδιο το δοχείο και όχι για την εσωτερική του επένδυση. Για να περιορίσεις περαιτέρω την έκθεση σου, απέφευγε να πίνεις και να τρως από κονσέρβες και μεταλλικά κουτιά όσο το δυνατόν περισσότερο. Επιπλέον, απέφευγε να βάζεις φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων, ενώ αυτό βρίσκεται σε πλαστικά δοχεία ή να πίνεις από μπουκάλια νερού τα οποία έχουν παραμείνει στο αμάξι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ζέστη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η ΒΡΑ να περάσει στο φαγητό ή αναψυκτικό σου.

Αν θες να μείνεις έγκυος, θα θες να κάνεις ό,τι καλύτερο για το σώμα σου, συμπεριλαμβανομένου να περιορίσεις την έκθεση σου σε περιβαλλοντικές τοξίνες όσο περισσότερο μπορείς. Mε τέτοιες ανησυχητικές έρευνες να έρχονται στο προσκήνιο με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα σχετικά με τις βλαβερές επιδράσεις της ΒΡΑ στην υπογονιμότητα, θα θες να περιορίσεις την έκθεση σου στην ουσία αυτή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, όταν προσπαθείς να συλλάβεις παιδί.

 

Πηγή http://infertility.answers.com/

Μετάφραση κειμένου: Κωσταντίνα Πουλάκου