Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι μία περίοδος αρκετά πιεστική από συναισθηματικής απόψεως και μπορεί να νιώθεις την ανάγκη να μιλήσεις σε κάποιον για τα βιώματα και τα συναισθήματα σου, πέραν του συζύγου ή συντρόφου σου και του γιατρού σου. Αυτά είναι λοιπόν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, του να μιλας σε άλλους για την υπογονιμότητά σου.

 

Πλεονεκτήματα
Μπορεί να σε βοηθήσει τρομερά το να μιλήσεις σε κάποιον άλλον και έτσι να φύγει το συναισθηματικό βάρος από πάνω σου. Είτε μιλάς με έναν φίλο, με κάποιο μέλος της οικογένειας ή ακόμα και με το θεραπευτή σου ή μια ομαδα στήριξης, η συναισθηματική επιβεβαίωση και υποστήριξη που θα λάβεις γι’ αυτό που περνάς μπορεί να απαλύνει το άγχος σου .
Μιας και η υπογονιμότητα επηρεάζει τόσο συχνά τα ζευγάρια, θα ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα να μιλήσεις για τα βιώματα σου με καποιον άλλον πέραν του συζύγου/συντρόφου σου. Αν μοιράζεσαι τις εμπειρίες σχετικά με την υπογονιμότητά σου με μια ομάδα στήριξης, μπορεί να σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο το να γνωρίζεις πως αυτό που περνάς είναι κάτι «φυσιολογικό» (ένας σχετικός όρος φυσικά όταν μιλάμε για υπογονιμότητα) και να ακούσεις τις εμπειρίες κι άλλων ανθρώπων που έχουν περάσει το ίδιο πρόβλημα.


Μειονεκτήματα
Παίρνεις ένα ρίσκο σε σχέση με το πώς θα αντιδράσει ο άλλος όταν του λες πως είσαι υπογόνιμη. Ως επί το πλείστον, οι φίλοι και η οικογένεια θα είναι συμπονετικοί και υποστηρικτικοί (όπως και περιμένεις ότι θα είναι), αλλά μερικές φορές το να μιλήσεις με άλλους μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Μπορεί να λάβεις ανεπιθύμητα σχόλια ή συμβουλές. Μπορεί να έχουν τις καλύτερες προθέσεις προσφέροντας αυτά τα σχόλια και συμβουλές, χωρίς ωστόσο να ξέρουν το πόσο σε πληγώνουν, ή πόσες φορές πιο πριν έχεις ήδη ακούσει το «χαλάρωσε».
Επίσης, το να μοιράζεσαι με τους άλλους τις ιστορίες σου, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να γίνονται αδιάκριτοι και να θέλουν να μάθουν περισσότερα πράγματα για αυτό το τόσο προσωπικό ιατρικό σου θέμα. Είναι σημαντικό, σε περίπτωση που μοιραστείς προσωπικές σου ιστορίες υπογονιμότητας με άλλους και αυτοί αρχίσουν να γίνονται αδιάκριτοι και να θέλουν να μάθουν περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι εσύ είσαι διαθέσιμη να μοιραστείς, να θέσεις κάποια όρια για το τι είναι αποδεκτό να μιλάτε και πότε.


Πώς να αποφασίσεις για το αν θα πρέπει να μιλάς στους άλλους για την υπογονιμότητα σου
Ο πιο σημαντικός παράγοντας στην απόφαση σου για το αν θα πρέπει να μοιραστείς την ιστορία της υπογονιμότητας σου με κάποιον άλλον είναι η σχέση που έχεις με το άτομο αυτό. Πρόκειται για έναν κοντινό και έμπιστο φίλο; Ή πρόκειται για τον αδερφό ή την αδερφή σου με τον οποίον/την οποία έχεις μια πιο απόμακρη σχέση; Σε τελική ανάλυση, θέλεις να είσαι σίγουρη πως, ΠΡΙΝ πεις το οτιδήποτε σε κάποιον άλλον, μπορείς να τον εμπιστευτείς και πως ότι μοιραστείς μαζί του θα το κρατήσει κρυφό (εκτός πια κι αν του πεις ότι μπορεί να μιλήσει για το θέμα σου και με άλλους).
Είναι σημαντικό να αξιολογήσεις τη σχέση που έχεις με το άτομο στο οποίο θέλεις να μιλήσεις πριν του μιλήσεις, έτσι ώστε να αποφασίσεις για το αν αυτή η συζήτηση θα κάνει περισσότερο καλό ή κακό, και να δράσεις έτσι αναλόγως. Το να μιλάς στους άλλους για την υπογονιμότητα σου μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά μπορεί να είναι μία επιπλέον στρατηγική που θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις και έτσι, το θέμα της υπογονιμότητας να μην σε επηρεάσει συναισθηματικά πάρα πολύ.

 

Πηγή http://infertility.answers.com

 

Μετάφραση Κειμένου: Κωσταντίνα Πουλάκου