Σύντομα αφότου η Apple και η Google ανακοίνωσαν τα σχέδια τους να προσφέρουν στις εργαζομένους τους τη δυνατότητα κατάψυξης των ωαρίων τους στα πλαίσια του προγράμματος παροχών υγείας των εταιρειών αυτών, οι αντιπαραθέσεις ξεκίνησαν για το κατά πόσο καλό ή κακό είναι...

αυτό το καινούριο εταιρικό οφέλος που προσφέρουν οι αμερικάνικες επιχειρήσεις, για τις γυναίκες, για τον χώρο δουλειάς τους και την μητρότητα.

Ανεξάρτητα από τη θέση σας στην αντιπαράθεση αυτή, μπορεί να έχετε ερωτήσεις για την τεχνική αυτή καθ’ εαυτή. Το WebMD ρώτησε τρεις ειδικούς για να δώσουν απαντήσεις στις ερωτήσεις που τίθενται πιο συχνά σε σχέση με την κατάψυξη των ωαρίων.


Τι είναι η κατάψυξη των ωαρίων και εδώ και πόσο χρονικό διάστημα είναι διαθέσιμη στο κοινό;
Οι γυναίκες μπορούν να προχωρήσουν στην κατάψυξη και αποθήκευση των ωαρίων τους ή των ωαρίων που τους έχουν δωρηθεί σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο ιαρικό πρόβλημα που τις εμποδίζει να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους. To επίκεντρο, όσον αφορά τη χρήση αυτής της τεχνικής, είναι κυρίως εργαζόμενες γυναίκες που δεν είναι έτοιμες να γίνουν μητέρες. Αλλά ο οργανισμός των γιατρών υπογονιμότητας, o Αμερικάνικος Σύλλογος Αναπαραγωγικής Ιατρικής, δεν έχει ακόμα υποστηρίξει την χρήση αυτής της διαδικασίας αποκλειστικά και μόνο γι΄αυτόν τον σκοπό. Η ομάδα λέει πως δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα για την «ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα, την σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, και τους συναισθηματικούς κινδύνους», για να είναι σε θέση να προτείνουν την επιλεκτική κατάψυξη ωαρίων. Επίσης, μερικές γυναίκες μπορεί να επιλέξουν να καταψύξουν τα ωάρια τους, λόγω ιατρικών προβλημάτων, όπως στην περίπτωση θεραπείας κατά του καρκίνου, που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα τους.
Σχεδόν 5 εκατομμύρια μωρά έχουν γεννηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της in-vitro γονιμοποίησης, υπολογίζει ο γιατρός Ρίτσαρντ Πόλσον. Είναι διευθυντής της αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας και υπογονιμότητας στην Ιατρική Σχολή του Κεκ, στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. Η in-vitro γονιμοποίηση φέρνει κοντά τα ωάρια με το σπέρμα έξω από το γυναικείο σώμα, μέσα σε ένα εργαστήριο, επιτρέποντας στο σπέρμα να τα γονιμοποιήσει. Με το που σχηματιστεί ένα ή περισσότερα ωάρια, τοποθετούνται ύστερα στη μήτρα της γυναίκας.
Eίναι δύσκολο να έχουμε στα χέρια μας ακριβή στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εμβρύων που έχουν γεννηθεί από κατεψυγμένα ωάρια, λέει ο Σόλτ Πίτερ Νάγκι, εμβρυολόγος και διευθυντής εργαστηρίου από την Ατλάντα. Αλλά πιστεύει πως είναι γύρω στις 5.000 γεννήσεις παγκοσμίως.
Η διαδικασία της κατάψυξης των ωαρίων περιγράφηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους το 1986, λέει ο Νάγκι. Η πρώτη αναφερθείσα γέννηση από ωάριο που είχε καταψυχθεί ήταν εκείνη τη χρονιά. Μία νεότερη τεχνική, γνωστή και ως υαλοποίηση, χρησσιμοποιεί υπερ-ταχεία ψύξη, που δεν είναι ακριβής κατάψυξη, αλλά προκαλεί λιγότερη ζημιά στο ωάριο από την κανονική κατάψυξη, λέει ο Νάγκι.


Tι άλλο περιλαμβάνει η κατάψυξη των ωαρίων;
Πρώτα απ’ όλα λαμβάνεις κάποια φάρμακα γονιμότητας, τα οποία θα ωθήσουν τις ωοθήκες σου, έτσι ώστε σε μία φορά να ωριμάσουν πρααπάνω του ενός έμβρυα, λέει ο Ντάνιελ Σαπίρο, ενδοκρινολόγος από την Ατλάντα, εξειδικευμένος στην αναπαραγωγική ιατρική. Αυτό ονομάζεται διέγερση των ωοθηκών. Μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να παράγει 20 με 25 ώριμα ωάρια (τα οποία είναι έτοιμα να γονιμοποιηθούν) κάθε μήνα, λέει ο Σαπίρο, σε αντίθεση με το συνηθισμένο ένα ώριμο ωάριο που απελευθερώνεται κατά την ωορρηξία στη μήτρα κάθε μήνα.
Η διαδικασία περιλαμβάνει μία σειρά από φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και ενέσεων. Ο γιατρός σου μπορεί να σου δώσει και άλλλα φάρμακα για να βοηθήσει τα ωάρια σου να ωριμάσουν και να τα αποτρέψει από το να απελευθερωθούν πολύ νωρίς.
Για να ανακτήσει τα ωάρια, ο γιατρός κατευθύνει μία βελόνα προς κάθε ωοθήκη με έναν καθετήρα υπερήχων, και αφαιρεί τα ωάρια που έχουν ωριμάσει ενώ η γυναίκα είναι ναρκωμένη. Ύστερα μπορούν να καταψυχθούν και να αποψυχθούν αναλόγως με το τι είναι αναγκαίο και να αναμειχθούν με το σπέρμα έτσι ώστε να σχηματιστούν τα έμβρυα.
Τα προηγούμενα χρόνια, λέει ο Σαπίρο, χρειαζόντουσαν πολλά ωάρια, τα οποία να έχουν αποψυχθεί, προκειμένου να επιτευχθεί η γονιμοποίηση και να προκύψει μια εγκυμοσύνη. Με τη νεότερη τεχνική κατάψυξης, η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε, και χρειάζονται λιγότερα ωάρια προκειμένου να επιτευχθεί η γονιμοποίηση και να επιβιώσουν, τα γονιμοποιημένα πλέον ωάρια, μέχρι το στάδιο της γέννας.
Τα ωάρια, με το που θα καταψυχθούν έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής, λέει ο Νάγκι.


Τι γνωρίζουμε για την κατάψυξη ωαρίων μέχρι στιγμής;
Το 2012, ο Αμερικάνικος Σύλλογος Αναπαραγωγικής Ιατρικής, αφαίρεσε τον όρο «πειραματικό» από τη διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων. Το έκαναν αφότου επανεξέτασαν τέσσερις δοκιμές συγκρίνοντας κανονικά με κατεψυγμένα ωάρια. Ο σύλλογος κατέληξε σε μία καινούρια κατευθυντήρια γραμμή, πως η γονιμοποίηση και τα ποσοστά εγκυμοσύνης ήταν παρόμοια για τα κανονικά ωάρια και για τα κατεψυγμένα ωάρια μέσω της καινούριας μεθόδου της υαλοποίησης.
Αλλά ο οργανισμός εξέφρασε ανησυχία για την επιλεκτική κατάψυξη ωαρίων προκειμένου να καθυστερήσει κάποια γυναίκα την εγκυμοσύνη, λέγοντας πως οι γυναίκες που επιθυμούν να καταψύξουν τα ωάρια τους για αυτό το σκοπό, πρέπει να τους δοθούν προσεκτικές συμβουλές σχετικά με τα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με την ηλικία της γυναίκας και την εκάστοτε κλινική όπου εφαρμόζεται η κατάψυξη των ωαρίων, σε σχέση με την φυσική σύλληψη, όπως επίσης να πληροφορηθούν και για τους κινδύνους, το κόστος και τις εναλλακτικές που έχουν.
H κατάψυξη ωαρίων δεν είναι τέλεια, λέει ο Πόλσον, αλλά είναι μια επιλογή για πολλές γυναίκες.
Πέρα από τους συνηθισμένους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, για ποιον άλλο λόγο μπορεί οι γυναίκες να θέλουν να καταψύξουν τα ωάρια τους;
Η κάταψυξη μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να μειώσουν τον αριθμό των εμβρύων που δημιουργούνται στην in-vitro γονιμοποίηση, λέει ο Νάγκι.
Είναι σημαντικό, λέει, ειδικά γι αυτούς που έχουν αντίρρηση σε ηθικό επίπεδο ως προς την απόρριψη κάποιων εμβρύων.
Πριν την κατάψυξη των ωαρίων, έπρεπε να αποφασίσουν πόσα έμβρυα θα δημιουργήσουν με τα κανονικά ωάρια που έχουν ανακτηθεί από την μήτρα. Πολλοί ήταν διστακτικοί ως προς το να ξεφορτωθούν τα κανονικά αυτά ωάρια.
Τώρα, όμως με την επιλογή της κατάψυξης ωαρίων, μπορούν να περιορίσουν τον αριθμό των εμβρύων που ζητάνε εξ αρχής,και ξέρουν πως τα επιπρόσθετα κανονικά ωάρια που έχουν ανακτηθεί, μπορουν να καταψυχθούν για μελλοντική χρήση, σε περίπτωση που η πρώτη προσπάθεια in-vitro γονιμοποίησης αποτύχει.


Yπάρχει ιδανική ηλικία για να καταψυχθουν τα ωάρια μιας γυναίκας;
Όσο πιο νέα, τόσο το καλύτερο, συμφωνούν οι ειδικοί. «Αν ένας γιατρός προσπαθήσει να ανακτήσει κάποια ωάρια από μία γυναίκα που είναι από 20 μέχρι 30 και να τα καταψύξει, πολύ πιθανόν να λάβει έναν σημαντικό αριθμό ωαρίων, 15 με 25», λέει ο Νάγκι. «Τέσσερα με πέντε ωάρια σε μία φορά θα ήταν αρκετά για να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη και στη κύηση ενός μωρού».
«Στην περίπτωση μιας γυναίκας όμως που είναι 40 χρονών, υπάρχει η δυνατότητα συλλογής μόνο 8 έως 10 ωαρίων.Και ίσως και να χρειστούν 25 ωάρια προκειμένου να μείνει έγκυος σε ένα παιδί.» Μερικά ωάρια δεν επιβιώνουν της διαδικασίας απόψυξης, και μερικά από τα ωάρια που συλλέγονται δεν γονιμοποιούνται, μεταξύ άλλων προβλήμάτων.
Αν οι γυναίκες μπορούν να καταψύξουν τα ωάρια τους πριν την ηλικία των 35, λέει ο Πόλσον, «θα κάνει μεγάλη διαφορά», με καλύτερα αποτελέσματα.


Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατάψυξη των ωαρίων, για τη μητέρα και το παιδί;
Εφόσον η διαδιακασία είναι σχετικά καινούρια, δεν υπάρχει ακόμα εκτεταμένη έρευνα στους κινδύνους.
Προς το παρόν, λέει ο Πόλσον, θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατάψυξη ωαρίων είναι παρόμοιοι με αυτούς που υπάρχουν και σε άλλες διαδιακασίες in-vitro γονιμοποίησης. «Αν κάποια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος μέσω φυσικής σύλληψης, και χρειάζεται να κάνει in-vitro γονιμοποίηση, υπάρχει μια μικρή αύξηση στις επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ανωμαλίες στο έμβρυο», αναφέρει.
Αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, αν αυτοί οι κίνδυνοι οφείλονται στη διαδιακασία αυτή καθ’ εαυτή, ή έχει να κάνει με τους ανθρώπους που χρειάζονται την in-vitro γονιμοποίηση, λέει o Πόλσον.
Όταν όμως ο Νάγκι και ο Σαπίρο κοίταξαν τις βάσεις δεδομένων των ασθενών τους, δεν βρήκαν κάποια στοιχεία που να υποδεικνύουν αύξηση στις γενετικες ανωμαλίες στα μωρά που γεννήθηκαν απο κατεψυγμένα ωάρια.
Στην πραγματικότητα, λέει ο Σαπίρο, έχουν βρει μια μικρή μείωση στα προβλήματα που παρουσιάζονται. Αλλά υποψιάζεται πως αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό των κατεψυγμένων ωαρίων που προέρχονται από δότριες που είναι νέες, υγιείς και οι οποίες είχαν ελεγχθεί για γενετικά προβλήματα.


Aν κάποια γυναίκα δεν μπορεί να καταψύξει τα ωάρια της στα πλαίσια του προγράμματος οικονομικών παροχών της επιχείρησης στην οποία εργάζεται, τι ποσό αναμένεται να πληρώσει;
Το κόστος ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από κέντρο σε κέντρο, και μεταξύ διαφορετικών περιοχών στην ίδια χώρα.
Όταν μία γυναίκα καταψύχει τα ωάρια της για να καθυστερήσει να γίνει μητέρα, λέει ο Σαπίρο, μπορεί να κοστίσει από 7.000 έως 15.000 δολάρια, χωρίς να συμπεριλάβουμε το κόστος για την διέγερση των ωοθηκών έτσι ώστε να προκύψουν περισσότερα ώριμα ωάρια έτοιμα για χρήση. Αυτά τα φάρμακα, μπορεί να ανεβάσουν το αρχικό ποσό κατά 2 με 6 χιλιάδες δολάρια, ανάλογα με το βαθμό που ανταποκρίνεται η γυναίκα στα φάρμακα, λέει αυτός και ο Νάγκι.
Σε μερικές περιοχές, όμως, ένας γύρος κατάψυξης, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, κοστίζει γύρω στα 10.000 δολάρια, λέει ο Πόλσον. Το κόστος αποθήκευσης που ανέρχεται γύρω στα 500 δολάρια ετησίως, είναι ένα παραπάνω έξοδο.
To κόστος για τις γυναίκες με καρκίνο μπορεί να είναι χαμηλότερο και είναι διαθέσιμα επίσης και κάποια προγράμματα οικονομικής βοήθειας.


Πηγή http://www.webmd.com