Οι ειδικοί λένε πως οι γυναίκες που καθυστερούν να μείνουν έγκυες είναι εκτεθειμένες σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, όταν έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 37...

Λες και οι γυναίκες δεν δέχονται ήδη αρκετή πίεση στην καθημερινότητα τους, μία έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικάνικου Συλλόγου Αναπαραγωγικής Ιατρικής, διαπίστωσε πως από την ηλικία των 38, οι πιθανότητες σύλληψης αρχίζουν και μειώνονται δραματικά. Και μέχρι τα 43, είναι δέκα φορές πιο δύσκολο να μείνεις έγκυος απ΄ότι στα 37.


Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 200 γυναίκες σχεδόν, για να μάθουν πόσα ωάρια, κατά μέσο όρο, χρειάζονται για να προκύψει ένα υγιές έμβρυο. Βάσει αυτών των πληροφοριών, χώρισαν τις γυναίκες σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, για να μάθουν πώς επηρεάζεται η διαδικασία. «Διαπιστώσαμε πως μετά την ηλικία των 37, υπάρχει σημαντική αύξηση στον αριθμό των ωαρίων που μία γυναίκα θα πρέπει να παράγει, προκειμένου να προκύψει ένα έμβρυο» είπε η γιατρός Μέρεντιθ Μπράουερ.


Πιο συγκεκριμένα, μία 37-χρονη γυναίκα χρειάζεται να παράγει σχεδόν 4 ωάρια για να αποκτήσει ένα υγιές έμβρυο. Δεδομένου ότι μία γυναίκα συνήθως παράγει ένα ωάριο κάθε μήνα στα πλαίσια του εμμηνοροϊκού της κύκλου, αυτό ισούται με 4 μήνες προσπάθειας να μείνει έγκυος. Αλλά μέχρι τα 43, χρειάζεται 44 ωάρια για να αποκτήσει ένα υγιές έμβρυο, που ισούται σχεδόν με 4 χρόνια προσπάθειας να μείνει έγκυος.


Τα νέα είναι ανησυχητικά, σε μία περίοδο που όλο και περισσότερες γυναίκες καθυστερούν να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί μέχρι να φτάσουν 30 ή και παραπάνω. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από τα Κέντρα Eλέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, 1 στις 12 γυναίκες αποκτά το πρώτο της παιδί στην ηλικία των 35 ή και πιο μετά, σε σύγκριση με την 1 στις 100 γυναίκες το 1970. «Oι γυναίκες στις μέρες μας έχουν την τάση να είναι ηγέτες στο εργατικό δυναμικό των εταιρειών και των επιχειρήσεων και είναι πλέον αρκετά απσχολημένες στην καθημερινότητα τους» λέει η Μπράουερ. «Ως εργαζόμενη γυναίκα κι εγώ η ίδια, ξέρω πως ποτέ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσεις ένα παιδί. Υπάρχει αρκετή πίεση στον επαγγελματικό χώρο προκειμένου μια γυναίκα να παραμείνει στη θέση εργασίας της και να μην πάρει άδεια μητρότητας. Οι γυναίκες γνωρίζουν και τους συντρόφους τους κάπως καθυστερημένα, οπότε τα πάντα μένουν λίγο πίσω.»


Καθώς η πραγματικότητα του να είσαι μία εργαζόμενη γυναίκα με φιλοδοξίες συγκρούεται με τους κινδύνους που περιλαμβάνει το να καθυστερείς να γίνεις μητέρα, ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών αρχίζει να στρέφεται στην κρυοσυντήρηση των ωαρίων, πιο ευρέως γνωστή και ως κατάψυξη των ωαρίων, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την συγκέντρωση, κατάψυξη και αποθήκευση των ωαρίων μια γυναίκας μέχρι να είναι έτοιμη να μείνει έγκυος.


Όλος αυτός ο ντόρος γύρω από την κατάψυξη των ωαρίων έγινε πιο έντονος νωρίτερα αυτό τον μήνα, όταν η Apple και η Google ανακοίνωσαν πως η διαδικασία θα καλύπτεται στα πλαίσια των πακέτων προνομίων των εργαζομένων των εταιρειών αυτών – μία αξιοσημείωτη κίνηση δεδομένου ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια, η κατάψυξη ωαρίων θεωρούνταν ότι ήταν ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Το 2012, ο Αμερικάνικος Σύλλογος Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΑΣΑΙ), αφαίρεσε τον όρο «πειραματικό».


O AΣΑΙ υποστηρίζει την κατάψυξη των ωαρίων μόνο για ιατρικούς λόγους (για παράδειγμα, προτού μία γυναίκα υποβληθεί σε θεραπεία κατά του καρκίνου που μπορεί να παρεμποδίσει την ικανότητα της να συλλάβει παιδί). Αλλά έχει μετρατραπεί σε μία προληπτική κίνηση στην οποία καταφεύγουν οι υγιείς γυναίκες που είναι πλέον περισσότερο ενημερωμένες σχετικά με τους κινδύνους του να αποκτάς παιδιά μετά τα 40, λέει η γιατρός Ρεμπέκα Στάρκ, διευθύντρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην κλινική του Κλίβελαντ. H Στάρκ αναφέρει πως «οι γυναίκες που μπορούν να επιλέξουν την κατάψυξη των ωαρίων τους, απαλλάσονται από την πίεση του να αποκτήσουν παιδιά σε μικρή ηλικία». «Δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την καριέρα τους ή να ψάχνουν συνέχεια για τον κατάλληλο σύντροφο».


Οι κίνδυνοι που υπάρχουν σε αυτή τη διαδικασία είναι ελάχιστοι, λέει η Στάρκ. «Έχουμε βρει πως τα κατεψυγμένα ωάρια είναι εξίσου υγιή με τα κανονικά, και οι πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης όταν χρησιμοποιούνται κατεψυγμένα ωάρια έιναι παρόμοιες με αυτές όταν χρησιμοποιούνται κανονικά ωάρια. Eπιβιώνουν της διαδικασίας ψύξης και απόψυξης, διατηρώντας την αποτελεσματικότητα τους». Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως η διαδικασία αυτή θα είναι επιτυχής, όπως επίσης δεν υπάρχει και καμία εγγύηση πως η φυσική σύλληψη ενός μωρού θα κυλήσει ομαλά. Kαι η κατάψυξη των ωαρίων είναι ακριβή –κυμαίνεται μεταξύ 6.000 και 15.000 δολαρίων- και χρονοβόρα επίσης, οπότε δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για όλους.


Γι αυτές τις γυναίκες που θα ήθελαν τα ωάρια τους να είναι υγιή, «το καλύτερο θα ήταν να το κάνουν πριν τα 38 τους», λέει η Μπράουερ. «Όλα μας τα δεδομένα είναι κατά μέσο όρο, οπότε δεν έχει να κάνει με το ότι συμβαίνει κάτι με το που κλείνει μια γυναίκα τα 38, αλλά απλώς είναι σημαντικά πιο δύσκολο καθώς μεγαλώνει».